Festivalul Strugurilor 2016 din Satul Sasar a fost o reusita

Timp de doua zile, sambata si duminica, in localitatea Sasar din Comuna Recea s-a desfasurat Festivalul Strugurilor 2016, manifestare traditionala aflata la editia a V-a. Comunitatea din Sasar si-a sarbatorit roadele viilor, localnicii fiind vestiti pentru plantatiile de vita de vie din Satul Sasar si de pe Dealul Dura. Dincolo de plantatiile din proprietate, cei din localitatea Sasar au reusit sa pastreze si mentina foarte bine traditia suretiului. Fiecare inceput de toamna este o adevarata sarbatoare pentru localnici, iar bucuria localnicilor este impartasita si altora in cadrul acestui festival care se tine de patru ani incoace. In fapt, prin Festivalul Strugurilor, autoritatile din comuna Recea si-au propus sa promoveze tradițiile si obiceiurile locale privind recoltarea strugurilor, prepararea mustului, gastronomia traditionala din partea locului, cantecul si portului popular din zona.
Festivalul Strugurilor 2016 a fost organizat de Primaria si Consiliul Local al Comunei Recea, in parteneriat cu Autoritatea Nationala pentru Turism si Consiliul Judetean Maramures. La fel ca in anii precedent, festivalul s-a desfasurat pe durata a doua zile, respectiv 8 si 9 octombrie 2016: prima zi a fost dedicata activitatilor specifice suretiului, iar in ziua a doua s-au derulat programe culturale si artistice. 
Familia Maria si Ioan Sasaran- gazda suretiului
In prima zi a festivalului, potrivit obiceiurilor, satenii angrenati in activitatile de sureti s-au gatit de sarbatoare imbracand costume populare si s-au adunat in curtea gazdelor. Anul acesta, gazdele suretiului din cadrul Festivalului Strugurilor 2016 au fost reprezentate de familia acestiMaria si Ioan Sasaran. Apoi, cu mic, cu mare, acestia au pregatit minutios plecarea la vie in vederea culesului strugurilor si au pornit, apoi, cu alaiul, cu strafuri trase de cai, spre vie. Pana la plantatia de vii, alaiul a horit cantece traditionale. Ajunsi la via familiei gazda, cu totii s-au apucat de taiat stugurii si au suretit pana dupa pranz, cu o mica pauza rezervata unei gustari traditionale. Dupa incheierea suretitului, participantii s-au intors acasa si au trecut la daralitul (zdrobitul) strugurilor in cazi si la degustarea mustului.Cum munca fara vreo rasplata nu exista, suretitorii au fost cinstiti cu o masa traditionala cu mancare pregatita de gazdoaie, in semn de multumire pentru munca depusa de-a lungul orelor petrecute in vie si in curtea familiei gazda. Cina suretitorilor a fost presarata cu cantece si jocuri la sura, conform traditiei locului.
In ziua a doua a festivalului, localnicii au luat cu asalt Caminul Cultural dupa ce au iesit de la biserica.  La fel au procedat si invitatii care fusesera chemati de catre organizatorii evenimentului. Primarul comunei Recea, Pavel Octavian a deschis oficial Festivalul Strugurilor 2016 putin dupa ora pranzului, cu unele sublinieri organizatorice. Dupa deschiderea oficiala a Festivalului Strugurilro 2015, pe scena Caminului Cultural Sasar s-au deslantuit ansamblurile folclorice invitate la sarbatoarea Satului Sasar. Cireasa de pe tort  fost reprezentata de Petrica Muresa- cel care a sustinut un recital de muzaica popular spre deliciul sutelor de participant. Din programul zilei a doua a festivalului nu a lipsit concursul gastronomic si pe teme viticole, dar nici intrecerea celor mai frumoase și autentice costume populare. Si cum o sarbatoare nu se poate desfasura fara bucate alese, organizatorii Festivalului Strugurilor 2016 i-au rasfatat pe cei circa 500 de participanti cu cu produse traditionale sanatoase din  gastronomia locala.
 
Una peste alta, editia a cincea a Festivalului Strugurilor a fost, fara doar si poate, o reusita. Organizatorii evenimentului au reusit sa impleteasca traditia suretiului din Sasar cu gastronomia locala, cantecele si portul popular din zona. Evenimentul a constituit o experienta inedita bazata pe muzica, joc, voie bună, struguri, must si vin. La buna derulare a evenimentelor si-au adus contributia, alaturi de primarul Pavel Octavian, viceprimarul Valer Madaras, membrii Consiliului Local Recea, Rodica Babut- directorul Bibliotecii Comunale si sufletul acestei manifestari, instructorul Adrian Sabau.
Festivalul Strugurilor 2016 din Satul Sasar a fost o reusita

Lasă un răspuns